Artikelen

Nonsenswoordenrepetitie en leesvaardigheid in kinderen met een risico voor dyslexie en kinderen met een taalstoornis (SLI)

Auteurs

  • Elise de Bree Centre for Language and Cognition (CLCG), Faculty of Arts & Research School for Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN), University Medical Centre; University of Groningen
  • Frank Wijnen

Samenvatting

In deze studie werd de prestatie van vierjarige kinderen met een risico voor dyslexie of een taalstoornis (SLI) op een nonsenswoordenherhalingstaak (NWR) vergeleken met hun leesvaardigheid op achtjarige leeftijd. De resultaten laten zien dat de SLI-groep de laagste NWR score behaalde en dat de risicogroep tussen de controle en de SLI-groepen in presteerde. Voor de risicogroep bleken de NWR en leesresultaten aan elkaar gecorreleerd, maar dit was voor de SLI-groep niet het geval. De bevindingen laten zien dat NWR een voorspeller kan zijn van dyslexie in de risicogroep en een indicator is van taalstoornis in de SLI-groep. Daarnaast wijzen deze resultaten ook op kwalitatieve verschillen tussen dyslexie en SLI. Ze suggereren dat dyslexie en SLI niet als eenzelfde stoornis behandeld moeten worden.

Gepubliceerd

2008-06-01

Nummer

Sectie

Artikelen